Llei Orgànica 5/2010 (modificació del Codi Penal)

Llei Orgànica 5/2010, de 22 de juny, per la que es modifica la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal (BOE Núm. 152, de 23 de juny de 2010, entrada en vigor el 23 de desembre de 2010).

Els delictes sobre l’ordenació del territori i l’urbanisme són objecte de reforma en diversos aspectes.

D’una banda, es modifica la rúbrica del capítol I del títol XVI del llibre II, en la qual s’explicita, al costat de l’ordenació del territori, l’urbanisme com a objecte de tutela. D’altra banda, s’introdueixen millores.

Així, s’amplia l’àmbit de les conductes típiques a les obres il legals o clandestines d’urbanització, ja que aquestes poden tenir un major impacte sobre el territori que les de mera construcció o edificació, a les que a més solen precedir. Per tal d’evitar la consolidació dels beneficis del delicte per part de l’infractor, es perfecciona el sistema pel que fa a la pena de multa, establint, al costat de la ja existent previsió de multa per quotes diàries, la imposició de multa proporcional per aquells casos en què el benefici obtingut pel delicte és superior a la quantitat resultant de l’aplicació d’aquella. A més, es concreta que en tot cas es disposarà el comís dels guanys provinents del delicte siguin quines siguin les transformacions que hagin pogut experimentar.

Respecte del delicte de prevaricació urbanística, es completa l’àmbit dels objectes sobre els quals es pot projectar la conducta prevaricadora amb la inclusió dels «instruments de planejament», així com la dels projectes de parcel i reparcel.lació. I, com venia sent demandat per la doctrina, s’atorga rang típic a l’ocultació d’actes il.lícits observats per la inspecció i l’omissió d’inspeccions que tinguessin caràcter obligatori. En tots aquests supòsits, s’agreugen les penes en correspondència amb la gravetat d’aquest tipus de conductes, suprimint a més en l’article 320 l’alternativitat entre la pena de presó o multa per tal d’evitar que els funcionaris i responsables públics tinguin un tractament privilegiat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s