Reedició de “Els camins i les imatges de l’arxiduc ahir i avui”

Dimarts, 21 de desembre, presentació de la reedició del llibre “Els camins i les imatges de l’arxiduc ahir i avui” (Institut d’Estudis Eivissencs), a càrrec de Joan Planells Ripoll, “Murtera”, al centre cultural s’Alamera, 20.00h:

L’Institut d’Estudis Eivissencs, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Baleàrics, reedita una de les obres cabdals per al coneixement de les nostres illes. Es tracta de Els camins i les imatges de l’Arxiduc ahir i avui, de Joan Marí Cardona, llibre editat l’any 1992, amb pròleg d’Enric Fajarnés Cardona.

Profund coneixedor de la nostra història així com de la nostra illa (recorreguda passa a passa), Joan Marí Cardona va anar comentant les anotacions que l’arxiduc havia fet al llarg de les tres setmanes que l’any 1867 passà a les Pitiüses, recorregudes a peu, i voltades en llaüt.

El jove arxiduc Lluís Salvador era un personatge polifacètic, actiu i de gran curiositat científica, que s’interessava per tot allò que veia i demanava informacions de les coses més diverses, per obtenir dades de les illes, de la seua població i les seues activitats. Per no oblidar el que se li deia, prenia notes escrites i s’aturava de tant en tant a dibuixar paisatges naturals i urbans a fi de retenir la informació recollida. Viatjava d’incògnit, de manera que ningú arribà a saber fins més endavant que aquell jove estranger era un príncep de la branca toscana de la família Habsburg, que des de molt jove es dedicà a viatjar arreu del món.

El recull d’anotacions d’aquella visita es transformà en un llibre titulat Les Antigues Pitiüses, publicat el 1869, quan ell només tenia vint-i-dos anys. Com era costum en ell, només se n’editaren un centenar d’exemplars, i no es venien. Ell mateix enviava les còpies a familiars, amistats, o persones que l’havien ajudat a recollir informació. És així com un d’aquells 100 volums va arribar al vicari general d’Eivissa, Rafel Oliver i Ribas.

Joan Marí Cardona, autor dels llibres que formen la sèrie Illes Pitiüses, ric llegat de la nostra història en llegir-los, va anar afegint explicacions complementàries que només un gran coneixedor de les Pitiüses com ell podia fer, ajudant a entendre millor com era l’Eivissa d’abans, enriquint així l’obra original de Lluís Salvador.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s