Preserve, regions europees per a un turisme sostenible per al territori

L’objectiu principal de Preserve és el de contribuir a una major eficàcia de les polítiques de desenvolupament regional, en concret de les polítiques regionals tenint en compte el patrimoni cultural com un factor endogen del desenvolupament econòmic i donar suport al turisme sostenible. Sobre la base de metodologies definides en comú, els socis intercanvien les millors pràctiques en la matèria, principalment a través d’exàmens sobre el terreny i seminaris d’intercanvi.

El consorci està integrat per 13 autoritats regionals i locals d’11 països, inclosos els nous Estats membres i les regions del nord i el sud d’Europa.

El turisme és un denominador comú de totes les regions europees, urbanes i rurals, ja que cada territori té un patrimoni cultural únic i el paisatge que mereixen ser conservats. Dit això, molts exemples mostren que el turisme pot esdevenir una amenaça per a la bellesa i la diversitat del paisatge europeu, en lloc d’un vehicle per al creixement econòmic, la creació d’ocupació o la innovació, i per tant pot agreujar els nous reptes que afronta la UE en aquest moment. El PNUMA (Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient) mostra que el turisme pot tenir impactes negatius ambientals, socioculturals i econòmics en les comunitats d’acollida. En altres paraules, les regions han de tenir cura en elaborar les seves estratègies de patrimoni cultural, a pensar en termes sostenible i utilitzar els indicadors adequats, en cas que vulguin beneficiar-se plenament dels seus actius de turisme.

La Comunicació de la Comissió Europea titulat “Agenda per a un turisme europeu sostenible i competitiu”, publicat el 19 octubre 2007 subratlla el repte de “trobar l’equilibri adequat entre el desenvolupament autònom de les destinacions i la protecció del seu medi ambient d’una banda, i el desenvolupament d’una activitat econòmica competitiva, d’altra banda “. Si es gestiona adequadament, el desenvolupament de formes sostenibles de turisme a les regions, per ajudar a preservar i promoure el seu patrimoni cultural i paisatgístic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s