I Jornades de Custòdia del Territori a Eivissa

I Jornades custòdia del territori a Eivissa

Els dies 18 i 19 de febrer de 2011 s’han celebrat les I Jornades de Custòdia del Territori a Eivissa, organitzades per la ICTIB (Impulsors de la custòdia del territori a les illes Balears), amb la col·laboració del Consell d’Eivissa.

Dijous 17 de febrer

Ja el dia 17 de febrer, en el marc del Consell sectorial del Territori i el Paisatge d’Eivissa, a la seu del Consell d’Eivissa es va fer una presentació del que serien les jornades.

Taller de custòdia del territori administració local - ICTIB - Consell d'Eivissa

Taller de custòdia del territori administració local - ICTIB - Consell d'Eivissa

Divendres 18 de febrer

Divendres (dia 18) una trentena de persones van assistir al taller sobre l’aplicació de la custòdia del territori com a eina de gestió i promoció del patrimoni natural, cultural i paisatgístic, que va tenir lloc a la seu del Consell. Aquesta sessió, adreçada a personal de les administracions locals, ha consistit en dues presentacions a càrrec de n’Imma Gamundí i en Miquel Camps de la ICTIB, i d’en Pep Martínez (tècnic del Grup Acció Local Leader).

I Jornades de Custòdia del Territori a Eivissa - Consell Insular d’Eivissa

Dissabte 19 de febrer

Dissabte, 19 de febrer, entre les 09:30 i 19:30h, al Consell Insular d’Eivissa es va explicar què és la custòdia del territori i es va il·lustrar amb experiències pràctiques la manera com es pot emprar la custòdia com a eina que permet compaginar la conservació amb l’activitat econòmica sostenible, mitjançant les següents ponències:

El patrimoni natural d’Eivissa, posant el valor tot el que tenim, a càrrec de Joan Rita (Departament de Botànica de la Universitat de les Illes Balears).

Experiències de custòdia del territori:

La custodia del territorio: una oportunidad para la mejora ambiental, social y económica de Extremadura, a càrrec de Laura García (Fundació Global Nature).
Empresa i conservació de la biodiversitat. propostes i pràctiques des de l’ecoturisme, a càrrec de Sílvia Gili (Acció Natura).
Sembrant custòdia, projecte de custòdia agrària a Menorca, a càrrec de Núria Llabrés (GOB Menorca).

Al migdia es va celebrar un dinar amb l’assistència d’unes 40 persones i a la tarda es va reprendre la jornada:

Avinença: cinc anys de custòdia en xarxa al País Valencià, a càrrec de Joan Nebot (Avinença – associació valenciana de custòdia i gestió responsable del territori).

Taula rodona:

Sòl rústic, conservació i aprofitaments, a càrrec de Marià Marí (GEN-GOB Eivissa), Isabel Bermejo (Ibiza Preservation Fund), Neus Palerm (Associació de turisme rural de Sant Joan de Labritja), Vicent Marí “Palermet”, Joan Josep Riera (Federació hotelera d’Eivissa i Formentera).

Conclusions i cloenda de les jornades.

_____________________________________________

Conclusions de les I Jornades de Custòdia del territori a Eivissa, diàlegs per a la conservació del patrimoni natural i cultural:

ictibEls dies 18 i 19 de febrer de 2011 s’han celebrat al municipi de Vila les I Jornades de Custòdia del Territori a Eivissa, sota el lema Diàlegs per a la conservació del patrimoni natural i cultural.

La trobada ha estat organitzada per la ICTIB –la xarxa de custòdia del territori de les Illes Balears-, amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears, el Consell d’Eivissa i l’Obra Social de Sa Nostra.

Al llarg d’aquest encontre han participat més de 80 persones, representants de més de 30 organitzacions d’una àmplia diversitat d’agents socials que intervenen sobre el territori. S’ha reflexionat sobre les necessitats que es detecten a Eivissa per poder compaginar els diferents interessos que entren en joc en la conservació del nostre patrimoni i que, sovint, resulten motiu de conflictes.

En els diversos actes emmarcats dins del programa d’aquestes Jornades, s’ha posat en evidència que les polítiques lligades a l’ordenació territorial o la protecció dels espais amb destacats valors naturals tot i que són imprescindibles per no perdre aquest patrimoni- acostumen a mostrar-se insuficients per poder conservar de manera efectiva els paratges que la majoria de gent vol que es mantinguin en el temps.

La intervenció pública resulta clau per afavorir contextos o per dur a terme actuacions bàsiques, però no pot arribar a tot arreu. No obstant això, en unes Illes on la propietat del terreny és fonamentalment privada, només es podran conservar els valors si s’hi aconsegueix implicar als propietaris i als gestors d’aquests terrenys. I això només pareix factible si augmenta la participació ciutadana, d’organitzacions que vulguin treballar en positiu per crear noves dinàmiques.

La custòdia del territori apareix aquí com una eina complementària, no substitutòria, de les polítiques de conservació. Amb un gran potencial per ajudar a canalitzar solucions per una sèrie de problemàtiques pendents de resoldre.

Les experiències que aquests dies s’han pogut conèixer, demostren que les tècniques de custòdia del territori poden servir per col·laborar a cobrir de vegades part d’aquestes necessitats en la conservació efectiva. Les aliances entre diferents agents, sense que sigui un procés fàcil ni ràpid, permeten avançar de manera molt sòlida en fer compatibles les activitats econòmiques sense malmetre el patrimoni natural, paisatgístic i cultural.

La custòdia del territori ja és una realitat a diferents indrets. A l’Estat espanyol consten inventariats més de 1.300 acords de custòdia, que impliquen un règim de conservació decidit de manera voluntària sobre unes 300.000 hectàrees. La custòdia, idò, s’està aplicant a àrees amb contextos socials i econòmics molt diferents, i l’única condició per fer-ho possible és la voluntat de tirar-ho endavant.

En aquest escenari, cal recordar que competències en gran part de les matèries referides a la conservació dels valors naturals i culturals, estan ja en mans de les Comunitats Autònomes o dels Consells Insulars: Medi Ambient, Agricultura, Ordenació del Territori, Cultura… són àrees clau en aquests objectius. És per això que resulta imprescindible que el Govern i el Parlament de les Illes Balears incorporin en les seves prioritats el desenvolupament de la custòdia, amb eines, desenvolupament legislatiu i incentius de diverses matèries.

En contra del discurs que de vegades es distribueix com estereotip, en les Jornades que s’han celebrat, s’ha pogut constatar l’enorme riquesa natural i etnològica que Eivissa encara conserva. L’illa alberga una biodiversitat molt singular i abundant, que mereix un esforç de tota la població per intentar conservar-la. Així mateix, un espai tan emblemàtic com ses Feixes, pot esdevenir un emblema que il·lusioni molta gent per convertir, aquest espai ara abandonat, en un indret de referència, que podria resulta de gran ajuda també des del punt de vista econòmic, en tant que element diferenciador i desestacionalitzador en l’activitat turística.

Certament, pareix un deure moral inexcusable el trobar la manera de conservar ses Feixes. Perquè seria una gran paradoxa que, uns paratges que han sobreviscut durant més de mil anys, es puguin perdre precisament durant la generació que més tecnologia coneix i que més recursos ha tingut al llarg de tota la història.

Aquests dies hem reflexionat sobre el paper clau que poden tenir les administracions locals i de quina manera les tècniques de custòdia poder ser usades en benefici de la comunitat. Però cal aconseguir que la sostenibilitat, entesa com aquell tipus de desenvolupament que sap tenir en compte les variables ambientals, socials i econòmiques, sigui possible de manera permanent i no en funció només de determinades conjuntures.

El context econòmic de crisi que vivim requereix, més que mai, la incorporació de la iniciativa privada, el compromís i la participació ciutadana per revaloritzar els nostres recursos i per saber traslladar el valor afegit que el manteniment del paisatge, la biodiversitat o la memòria cultural, poden donar als productes que surten del nostre territori.

L’activitat agrària responsable, aquella que a més de produir aliments també conserva el patrimoni que interessa a la societat, ha de ser distingida amb reconeixement social, suport de la ciutadania i facilitació de l’administració pública en la creació de sinergies amb altres activitats econòmiques, així com en la simplificació de tràmits.

És temps de canvis. És temps d’implicar-se. De començar realment aquest procés, complex com s’ha dit, però apassionant, de buscar els punts en comú entre parts que tradicionalment s’han considerat allunyades.

La custòdia té tècniques per a afavorir aquestes noves maneres de fer, tant necessàries i cada vegada més urgents. La ICTIB, en tant que xarxa de custòdia de les Illes Balears, s’ofereix a assessorar i facilitar, en la mesura de les seves possibilitats, a favor de la creació d’acords de custòdia i de processos de mediació, que facin que el nostre arxipèlag avanci de manera significativa en la conservació del seu patrimoni territorial.

___________________________________________

Recull de premsa:

Última Hora 19.02.11
Empresarios, ecologistas y propietarios debaten sobre la ‘custodia’ del territorio – Unas 60 personas asisten a las jornadas sobre conservación del patrimonio natural y cultural.

Diario de Ibiza 20.02.11
Empresarios, payeses y ecologistas apoyan la custodia del territorio – El Consell acoge una jornada sobre la gestión ecológica de fincas“.

Un pensament sobre “I Jornades de Custòdia del Territori a Eivissa

  1. Retroenllaç: Jornades de Custòdia del Territori a Eivissa «

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s